MÁVAG 96. szerkezetszámú gőzmozdony Mosonmagyaróváron
2021. február 20. írta: petegabi77

MÁVAG 96. szerkezetszámú gőzmozdony Mosonmagyaróváron

Vasúttörténeti gyűjtemények, kiállítóhelyek, emlékhelyek

Magyarországon számos vasútállomáson láthatunk forgalomból kivont járműveket szobormozdonyként kiállítva. Legnagyobb részük a nagy darabszámban készült híres mozdonysorozatok egy-egy ikonikus járműve, de helyenként találkozunk igazi ritkaságokkal is.

96_szerk_30_psz_mosonmagyarovar_vasutallomas_20210126_02.jpg

Szerkezetszám/sorozat:

MÁVAG 96.

Pályaszám:

30

Gyártási év:

?

Mosonmagyaróvár felvételi épülete mellett a MÁVAG 96. szerkezetszámú, 30-as pályaszámú, keskeny nyomközű gőzmozdonyt, azaz a legerősebb hazai kisvasúti mozdonyt láthatjuk egy szerkocsival kiállítva. A mozdony mellett egy korabeli vízdarut is találunk.

Az MÁVAG 96. szerkezetszámú mozdonyoktól a vonali szállítási feladatokat Hódoscsépány és Borsodnádasd között az 1970-es évek közepén a MÁV Mk45 sor. dízelmozdonyaival azonos típusú dízel-hidraulikus mozdonyok vették át. A négy mozdony közül csak a 30. psz. mozdony maradt meg az 1980-as évek végéig a borsodnádasdi fűtőházban, üzemképes állapotban. A hazánkban fellelhető utolsó, magánkézben megőrzött MÁV AG 96. szerkezetszámú mozdony napjainkban Mosonmagyaróvár állomáson látható.

Forrásmunkák, hivatkozások

  • Vasútállomások.hu Mosonmagyaróvár

http://www.vasutallomasok.hu/allomas.php?az=msma

  • A Magyar Közlekedési Közművelődésért Alapítvány

http://www.mkka.hu/historia/vasut/knygozmozdonyok

A bejegyzés trackback címe:

https://petegabi.blog.hu/api/trackback/id/tr2416433376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása