Győr vasútállomás
2019. szeptember 29. írta: petegabi77

Győr vasútállomás

Vasút a képzőművészetekben, képzőművészet a vasúton

Ezúttal Győrbe, a szülővárosomba látogattam. A kollégiumi évek és a néhány év munkába ingázás során az erre járókhoz hasonlóan a városból a Honvéd liget felől érkezve menet közben sokszor felpillantottam a pénztárcsarnok homlokzatán található hatalmas domborműre, ám ma álljunk meg egy kicsit és nézzük meg alaposabban!

gyor_homlokzat_a_honved_liget_felol_01.JPG

Az állomásépület a II. Világháborúban a szövetségesek városunk hadiiparának és vasúti közlekedésének megbénítására végrehajtott bombázásai során jelentősen megsérült, majd csak 1953-1956 között épült újjá jelentősen kibővítve a kornak megfelelő szocialista-realista – azaz a fülnek jobban ismerős szocreál – stílusban. A korábbi, Pfaff Ferenc által kibővített állomásépület díszes épülete helyett itt a puritán négyszögletes épülettömb irányítja a tekintetünket a homlokzat közepére ahol Kerényi Jenő 1959-ben faragott nagyméretű domborművét találjuk „Szocialista Magyarország újjáépítése” címmel.

homlokzati_dombormu.jpg

A felső sort közelebbről megnézve baloldalt a mezőgazdaságra utaló alakok és egy ekét húzó bivaly, jobboldalt pedig az iparban dolgozót ismerhetjük fel. Az alsó sorban balról gyümölcsfát gondozó anya a gyermekével, középen a művészetek, sőt a színművészet is megjelenik.

A pénztárcsarnokból balra indulva a folyosón a lépcsőlejáró mögött, az aluljáró fölött található Konecsny György mozaikja.

A mozaikon egy izmos meztelen férfialakot látunk, bal kezében fehér galambot tartva. Kicsit eltolva mögötte az árnyékát látjuk, de a galambot fogó kéz ezúttal már integet – talán pont az elengedett galambnak.

Az oldalfolyosóról (ha nem megyünk le az aluljáróba) balra nyílik az egykori utasellátó bisztró, ahol a söntéspult felett is látható érdekesség. Sajnos felújítás miatt zárva van az ajtó, így nem tudtam bemenni a Győri Várat ábrázoló színes falfestményt, u.n. muráliát lefotózni, ezért ezúttal a fortepan.hu oldalról származó képeket használtam.

Frissítés: lehetőséget kaptam, hogy az egykori bisztró helyiségben a muráliát lefotózzam. Amint az látszik, az átépítés során a falfestmény is megújult. Ezúton is köszönöm mindenkinek!

Hivatkozások, forrásmunkák

Bisztróban készült fotó: http://fortepan.hu/_photo/display/2943.jpg

https://hu.wikipedia.org/wiki/Konecsni_Gy%C3%B6rgy

http://www.vasutallomasok.hu/allomas.php?az=gyor

A bejegyzés trackback címe:

https://petegabi.blog.hu/api/trackback/id/tr8715181648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Peti M 2023.09.04. 17:17:51

A Győri vasútállomás éptésére vonatkozóan online keresgélve vetődtem erre a blogra.
Nincs művészettörténeti képzettségem, úgyhogy csak laikusként szólok hozzá.
Nem tudom a nálunk sokszor "Szocreálként" emlegetett stlus honnan vett inspirációt, de a dombormű engem az Asszír domborműveket juttatja az eszembe. A mozaik férfialakja meg Michalangelo Dávid szobrára hasonlít számomra.
Nem voltam még egyébként Győrben, csak most megyek kb egy hét múlva, és miközben az utamat terveztem, Google street viewban láttam meg az épületet, és keltette fel az érdeklődésemet.
Azt megkérdezhetem, hogy a fotók ugye délután, késő délután készültek? Mert úgylátszik nekem, ha betájolom az épületet a térképen, hogy nyugat felől vetődik a domborműre (és az épületre) a napfény. Engem elsősorban fényképezés szempontjából érdekel a helyszín.

petegabi77 2023.10.07. 08:24:12

1000 bocs, hogy csak most válaszolok. Igen, a város felőli oldalról a fotók késő délután készültek. Gondolom, azóta már elkészültek a saját képek is.
süti beállítások módosítása