Celldömölk vasúti emlékhely
2019. december 26. írta: petegabi77

Celldömölk vasúti emlékhely

Vasúttörténeti gyűjtemények, kiállítóhelyek, emlékhelyek

Celldömölk vasútállomáson az állomásépülettől Szombathely felé, egy szépen gondozott területen az 1989. évi vasutasnap alkalmából emlékparkot rendeztek be. Itt találjuk az 1871. szeptember 1-én megnyílt vasútvonal 100 éves jubileumára avatott emlékművet. A két zászlórúddal övezett faragott kőtömbön a megnyitáskor jellemző gőzös alatt a 80-as évek legerősebb mozdonyát, egy M62-es sorozatú Szergej dízelmozdonyt, köztük pedig a béke szimbólumát, egy olajágat ábrázolt a művész. A jubileumi emlékmű jobbján az '56-os hősök emléke egy fa keresztet állítottak.

Az emlékparkban a Celldömölkről is kiágazó, 70-es években megszűnt vicinálisok jellegzetes vonatát, a 275,052-es sorozatú gőzmozdonyt és mögötte a MÁV Hungária B50615 pályaszámú kéttengelyes személykocsiját is kiállították egy mellékvonali vízdaru és egy alakjelző, közismertebb nevén szemafor társaságában.

A mellékvonali szerelvény mellett a fővonal kiállított vonata szinte óriásnak tűnik! A 424,129-es gőzmozdony még álló helyzetében is lenyűgöző! Mögötte a 140km/h sebességre is alkalmas, Celldömölk honállomású 4 tengelyes személykocsit láthatjuk (pályaszáma Aa 1032).

Találunk még itt egy különleges, egyedi teherkocsit: az egykori tűzoltó vonat fecskendős, illetve tűzoltó szereket szállító kocsiját.

10_tuzoltovonat_kocsija.JPG

Szinte a kiállítás részének gondolhatnánk, de még a vasútüzemet szolgálja a szép klinkertéglás váltóállító torony, ahol a tetőn az állomási rádiós körzet Yagi antennája és egy klímaberendezés kültéri egysége árulkodik a működő vasútüzemről.

Kicsit távolabb, az állomás északi oldalában árválkodik egy igazi kuriózum, egy gőzüzemű Henschel gyártmányú hómaró, korabeli elnevezésén "hóhányó gép".

A kb. 15 éve itt látott, letárolt teherkocsikból ma már hírmondó sem maradt. Csak reménykedem, hogy a korábban Közlekedési Múzeum által védetté nyilvánított kocsik nem a lángvágó alatt végezték...

A bejegyzés trackback címe:

https://petegabi.blog.hu/api/trackback/id/tr7815366836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása