"Árpád 895" emlékmű Rákospalotán
2020. október 13. írta: petegabi77

"Árpád 895" emlékmű Rákospalotán

Vasút a képzőművészetekben, képzőművészet a vasúton

A körvasúton utazva többször megakadt a szemem a sínpár közvetlen szomszédságában egy érdekes emlékmű hátoldalán. A minap Istvántelken dolgoztam, de mivel jóval a kollégák előtt odaértem, tettem egy kis kitérőt a Rákos út vasutat elérő végéhez, hogy ezúttal végre a másik oldalát is megismerhessem. Az emlékmű érdekessége, hogy ez bizony egy magánkezdeményezésből és magánerőből létrehozott magánemlékmű!

Makay József MÁV lakatos először csupán egy kisebb kővárat épített a gyerekeknek a lakóházával szemben, amihez a köveket a vasút túloldalán levő területről hordta át, majd kőpadot állított, amelyen az erre sétálók megpihenhettek. A megálmodott és ma is látható Árpád emlékművet már alapos tervezés és a MÁV (mint a terület vagyonkezelője) engedélyének beszerzését követően a környékbeliekkel együtt építették fel a négy városrész (Rákospalota, Alsórákos, Angyalföld és Istvántelek) találkozási pontjára.

Az Árpád 895 felirat felett az építmény tetején a hagyományos kettős-keresztet találjuk, oszlopán felismerhető a szent korona stilizált alakja. Érdekes ellentétet képez ezzel a nemzetiszínű szalagon olvasható dátum: 1920.06.04., ugyanis ekkor írták alá az I. Világháborút lezáró trianoni békediktátumot, amikor a történelmi Magyarország területének több, mint kétharmad részét elveszítette.

Az emlékmű jobb oldalán faragott kőtáblát találunk, rajta "Makay" felirattal és két dátummal: 1880 és 1990.

A név egyértelműen az alkotónak állít emléket, míg az 1990 mögött a rendszerváltás évét fedezhetjük fel, de az 1880-as évszám titkát a mai napig homály fedi. A kőbe egy feketére festett emlékplakettet is belefoglaltak, rajta MÁV Központi PFT telep 1934 felirattal. Ez valószínűleg Makay bácsi sajátja lehetett, ugyanis a másik oldalán MÁV Gépjavító Üzem 1981 felirat található - tehát a munkahelye fennállásának 50. évfordulójára készült plakettel egyben erről is megemlékezett (egy netes árverésen csupán egy ezresért kelt el egy példánya, ott találtam fotót a másik oldalról is...).

A plakettről készült képek forrása Darabanth Aukciósház (https://www.darabanth.com/hu/)

A bal oldalon egy jóval újabb táblát találunk, rajta a 907. július 4-7. között lezajlott pozsonyi csatára utaló felirattal, amelyet az emlékmű 2011 évi felújítását végző Magyar Nemzeti Gárda és a Jobbik helyezett el.

20201006_arpad_895_emlekmu_rakospalotan_10.JPG

Az emlékmű nem az egyetlen alkotása Makay bácsinak. A közelben jobbra elhelyezett hatalmas faragott emlékkövek legnagyobbikán az EMBER feliratot olvashatjuk. A Madách idézetet tartalmazó harmadik, hátára dőlt követ sajnos nem vettem észre közöttük a gazban.

Utolsó itt készült képemen láthatjuk, hogy az emlékmű valóban nagyon közel van a vasúthoz. A fázishatár miatt csak guruló vonatok szinte észrevétlenül csendben suhannak el mellettünk. Itt is látható, ahogy a lassan reagáló telefonnal épp, hogy lemaradtam a jó pillanatról :)

20201006_arpad_895_emlekmu_rakospalotan_16.JPG

Forrásmunkák, hivatkozások

 

Pete Gábor, 2020. október

A bejegyzés trackback címe:

https://petegabi.blog.hu/api/trackback/id/tr9516234058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása