Elbúcsúztunk a szolnoki pergőlapos összesítő kijelzőtől
2020. március 03. írta: petegabi77

Elbúcsúztunk a szolnoki pergőlapos összesítő kijelzőtől

Vasúti távközlés története

2019. december 10-én Szolnokon a MÁV nyugdíjazta az egyetlen karakterenként lapozó pergőlapos solari&udine összesítő tábláját: 13 órakor végleg megszűnt a csarnokban az utasok által jól ismert jellegzetes „klattyogó” hang.

szolnok_solari_karakterenkenti_pergolapos_osszesito_peteg_01_web.jpg

Az összesítő induló és érkező kijelzők különlegességét az adja, hogy itt a cél- vagy kiinduló állomás nevét, illetve a vonatok viszonylatát (azaz a „Honnan – Hová” rovatot) karakterenként külön-külön, összesen soronként 32 pergőlapon jeleníti meg, amivel szabadon kiírhatók az érintett vasútállomások, míg a már csak a Budapest – Hegyeshalom vasútvonal nagyobb állomásain utolsó mohikánként üzemelő hagyományos kijelzőkön egy-egy jóval nagyobb pergőlapra volt festve az állomásnév.

A hazai pergőlapos állomási összesítő táblák között unikum volt abban a tekintetben is, hogy a ma is alkalmazott havária információs sort is pergőlapokkal valósították meg a kijelzők alján szabadon programozható két sor alkalmazásával. Magyarországon csupán Ferihegy 2 központi induló csarnokában volt hasonló kivitelű kijelző.

dsc_0058_web.jpg

dsc_0059_web.jpg

A 85” képátlójú TFT LCD Samsung ipari monitorokra cserélt nyugdíjazott kijelzők nem voltak túl idősek, 2002 márciusa óta üzemeltek, viszont az egyébként megbízható berendezés mechanikai elhasználódása, kopásai miatt az üzemeltetés[1] egyre nagyobb nehézségekbe ütközött: a lapozó egységek egyre gyakrabban tévesztettek – sokszor mosolyt, máskor bosszúságot csalva a várakozó utasok arcára. A leszerelt pergőlapos összesítő táblák a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum budapesti központi raktárába kerültek. A célunk az, hogy a magyar vasúti utastájékoztatásban egyetlen karakterenkénti technológiát alkalmazó állomásunk leszerelt összesítő táblája az új múzeumban a kiállítás része legyen.

[1] Az olaszországi Solari gyár ugyan ma is működik, sőt az új pergőlapos tábláját a berlini Innotranson is bemutatta, ám csereszabatos tartalék alkatrészt már nem biztosít a régi eszközeihez. A pergőlapos táblák sajátossága, hogy a menetrendváltáskor megváltozó szövegeket (pl. új vonatnem vagy IC elnevezések) a lapokra címfestővel kell ráfestetni, ennek költségei is magasak.

Korábban már telepítésre került két oldalra egy-egy u.n. 55”-os képátlójú szintén Samsung havária monitor, amelyek a rendkívüli, havária esetekben látják el az utasokat a MÁV UTAS rendszerébe központilag betáplált havária információk alapján. Egyébként alapesetben összesítő kijelzőként működnek, amivel a kijelzők cseréjének néhány napjára is biztosított volt a csarnokban a vizuális utastájékoztatás.

A csarnok kijelzőjével együtt megújultak a 3-4 vágány közötti szigetperonon a perontáblák is: oda kétoldalas RGB pontmátrix LED kijelzők kerültek – hasonlóak, mint pl. Biatorbágy, Esztergom, Monor, Vecsés, Pilis, stb. állomásokon láthatóak. Az új kijelzők egyöntetűen a legkorszerűbb technológiát képviselik, megjelenítésük szabadon programozható.

A szolnoki vizuális utastájékoztatás megújítás következő lépcsőjeként a többi peron perontáblái mellett az aluljáróban még működő valamennyi pergőlapos kijelző cseréjét is tervezi a MÁV, de forrás hiányában az időpont egyelőre nem ismert, így aki kíváncsi ezekre a hagyományos kijelzőkre, még egy ideig láthatóak maradnak.

20191210_szolnok_pergolapos_utt_01.JPG

 

Hivatkozások, forrásmunkák

Vasutas Magazin 2020/január-február, p9: 

https://www.mavcsoport.hu/sites/default/files/upload/page/vm275x210mm_jan_web.pdf

Jelen cikk a Vasúti Vezetékvilág 2020/02. számában megjelenő cikk elektronikus változata.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://petegabi.blog.hu/api/trackback/id/tr6715502242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása