Távközléstechnika-történeti bemutatóterem Celldömölk vasútállomásán
2019. december 15. írta: petegabi77

Távközléstechnika-történeti bemutatóterem Celldömölk vasútállomásán

Vasúttörténeti gyűjtemények, kiállítóhelyek, emlékhelyek

Szinte napra pontosan egy éve Zalalövőn avattunk fel egy 100 éves távírópózna emlékhelyet, így idén is boldogan tettem eleget a Pályavasúti területi igazgatóság Szombathely részéről Tóth István főnökségvezető úr szíves meghívásának, hogy ezúttal Celldömölk vasútállomásán nyissuk meg a MÁV első távközléstechnika-történeti bemutatótermét. Az éveken át bérlő nélküli, üres helyiséget a MÁV Zrt. támogatásával sikerült felújítani, s a tervek szerint állandó gyűjtemény részére bocsátani. A Távközlési főnökség munkatársai végül úgy alakították ki, mint egy nagyméretű vitrint, így kívülről bármikor megtekinthető Kovács Pisti országos hírű telefongyűjteményéből néhány készülék és a vasúti távközlés utasok által nem ismert berendezéseiből néhány jellegzetes eszköz.

20191203_celldomolk_peteg_01.JPG

A bemutatótermet hivatalosan 2019. december 3-án Lukács György területi igazgató úr nyitotta meg, aki a beszédében kiemelte, hogy ez a ma megnyíló kiálltás az utasok örömére is fog szolgálni, hiszen Celldömölk utascsarnokában olyan különlegességet látnak, ami Magyarországon egyedülálló. Ezáltal is szebb, egyedibb lett ez az állomás. Lukács úr büszkeségét mi is magunknak érezhetjük, hiszen minden igazi – és nem csak vasúti – szakember alapvetően tiszteli szakmája múltját és őrzi a hagyományokat. A távközlési szakterület itt megmutathatja azokat az értékeket, amelyekkel elődeink a vonatok biztonságos közlekedtetését és a mindennapi szolgálatot támogatták. Ilyen berendezéseket ma az országban lassan már csak műgyűjtőknél találunk, hiszen a vasút megújításakor mindig a legkorszerűbb technikát alkalmazzuk.

Sáfár József ipartörténeti kutató a Híradástechnikai és Informatikai Tudományos Egyesület Technikatörténeti Szakcsoportjának alapító elnöke is köszöntötte a megjelenteket. A Távírómúzeum alapítójaként örömét fejezte ki, hogy az a hagyományos Morse távíró is bemutatásra kerül, amit az erre járó nézőközönség már alig ismer, pedig alapvetően fontos szerepet töltöttek be az elektronikus hírközlésben a XIX. századtól a XX. század derekáig. A teremben egy gyönyörű állapotú, kifejezetten erre a célra készült sértetlen távírda asztal is bemutatásra kerül. Köszönetet mondott a gyűjtőnek, Kovács Istvánnak, aki a szakmai körökben „csak” Kovács Pistiként ismernek, illetve a helyiség formájában is lehetőséget adó MÁV-nak, hogy a vasúti és az általános hazai hírközlés történetét itt bemutathatjuk, bízva abban, hogy ez nagyon sokáig így is tud maradni a látogatók örömére. Saját gyűjteményéből a kiállítás számára három tárgyat hozott: a hírközlés automatizálásához kapcsolódóan egy forgógépes telefonközpontban is alkalmazott számláló-jelfogót, a hálózatos technológiához kapcsolódóan egy bakelit fejlapos 13x2-es végelzárót, amely a kábelek végződtetésénél került alkalmazásra az 1920-as évektől, illetve egy emblematikus vezetéket, egy „kárpit-vezetéket”, ami a kárpitozott – azaz tapétázott – helyiségekben a telefonvezetékek rejtett elvezetésére szolgált a korai időkben.

Kovács István a gyűjtemény gazdája megköszönte a kedves szavakat, a munkatársai segítségét és a MÁV támogatását, hogy ez a bemutatóterem létrejöhetett. Mindannyiunk nevében reményét fejezte ki, hogy az utasoknak legalább akkora örömet fog okozni ez a kiállítás, mint a létrehozóknak a megalkotása.

20191203_celldomolk_peteg_09.JPG

Végezetül jómagam, a MÁV TEB igazgatósága részéről méltattam a kiállítást. Egy ajándékkal is készültem: egy Kelenföldön leállított Solari gyármányú utastájékoztató kijelző olyan pergőlapos egységét adtam a gyűjteményhez, amelyen a Celldömölk felirat is kipörgethető. Kiemeltem, hogy ugyan a budapesti Magyar Vasúttörténeti Parkban távközlési kiállítás is található, és többek között Szombathelyen is van az igazgatósági épületben egy évente néhány alkalommal látogatható vasúti gyűjtemény, de olyan kiállításként ez az első, ahol csak a távközlési szakterület került bemutatásra. Külön büszkeséggel tölt el, hogy alig egy évvel ezelőtt Zalalövőn a 100 éves távírópózna avatása után a Szombathelyi Igazgatóság lelkesedése nem változott, így idén is avattunk valamilyen távközlési emlékhelyet. Beszédemben kitértem arra, hogy a Kovács Pisti telefongyűjteményéből származó telefon készülékek mellé a főnökség szakemberei is nagymértékben hozzájárultak – részben azzal, hogy kitartó munkával segítettek felállítani az eszközöket, részben pedig azzal, hogy azokat a látott, féltve őrzött kincseket (egy közeli vasútvonalról származó Morse távírót, Siemens & Halske főórát, telefonközpontot, stb.), amelyeket a Főnökség amúgy is szeretett volna bemutatni rendelkezésre bocsájtották. Ezzel a közös összefogással egy olyan gyűjtemény jöhetett létre Celldömölkön, amelyben a vasúti távközlés múltjából is egy kis „impulzust” be tudunk mutatni és Kovács Pisti országos hírű telefongyűjteményéből is egy kicsi részletet láthatunk.

A kiállítás létrehozóinak, a kiállítás látogatóinak, az ünnepségről készült felvétel nézőinek és természetesen a jelen beszámoló olvasóinak is jó gyűjtőszenvedélyt és legalább ilyen szép és jó helyen található kiállítóhelyeket kívánok, hiszen szinte minden gyűjtő, aki a múlt eszközeit szereti, azokat nem csak saját magának gyűjti, hanem azért is, hogy azokat az érdeklődők számára méltó körülmények között meg is mutathassák. Celldömölkön ennek egy jó példáját látjuk, amiért köszönet illeti a MÁV területi vezetői mellett valamennyi munkatársamat, akik a bemutatóterem létrejöttét támogatták.

Forrásmunkák, hivatkozások

Kapcsolódó YouTube felvétel a megnyitóról: https://youtu.be/evYbqbP_FiA

A beszámoló rövid változata megjelent a Vasi Mérnök- TÉR c. digitális újság 2019. december 20-án megjelent 2019/4. számában (p23): http://vasimmk.hu/hu/ujsag/ 

https://petegabi.blog.hu/2019/12/14/szazeves_taviropozna_zalalovo_vasutallomason

 

A bejegyzés trackback címe:

https://petegabi.blog.hu/api/trackback/id/tr7515352952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása