Veresegyházi Kisvasút
2022. október 03. írta: petegabi77

Veresegyházi Kisvasút

Kisvasutak, erdei vasutak

A Budapesttől alig 25 km-re található, vonattal is kényelmesen megközelíthető Veresegyházról az egyszeri embernek a '90-es években országos hírnévre szert tett asszonykórus, a kisgyerekeseknek pedig a Veresegyházi Medveotthon jut elsőként eszébe, pedig bizony egy igazi, működő kisvasút is otthonra lelt a medvék melletti erdőben. Nem is akármilyen, hiszen a Veresegyházi Kisvasút egy felszínen közlekedő bányavasút!

img_1219.jpg

2022 egy verőfényes, kora őszi vasárnapján úgy döntöttünk, hogy ismét ellátogatunk ide, hogy kellemesen eltöltsünk néhány órát. A bazársoron át megközelíthető bejáratnál jobbra máris megismerkedhetünk a macikkal, míg a baloldalon egy igazi, 381 mm nyomtávolságú "gőzös" fogadja a látogatókat.

A barátságos medvéket 2016-ban még mézzel etethettük, ez ma már tilos. Rajtuk kívül találhatunk itt még farkasokat, hiúzt, a vadállatoktól gondosan elválasztva pedig nyuszikat, bárányokat, kecskéket, teknősöket, dámszarvasokat és lámát is, de bizony az oroszlánüvöltés sem hangszóróból jön :)

A nagy medvefuttatót megkerülve jutunk el a kilátóhoz és a mögötte rejtőző, 2021. nyarától üzemelő kisvasúthoz. bejarat.jpg

A kisvasút, illetve a "Veresegyházi Keskeny Nyomtávú Iparvasúti Gyűjtemény" meglátásom szerint több szempontból is érdekes és értékes:

  • Hazánk talán egyetlen keskeny nyomközű vasútja (de nem kerti vasút), ami magánkezdeményezésből kifejezetten személyszállításra épült!
  • A 600 mm-es nyomtávolságú pályához szükséges sínszálakat, váltókat már megszűnt bányáktól vásárolták, de pl. a pályába beépített betonaljakat önkéntesekkel maguk öntötték!
  • Kifejezetten bányavasúti járművek megőrzését tűzték ki célul. Magyarország több bezárt mélyművelésű bányájából (Márkushegy, Komló, stb.) megvásárolt - azaz megmentett - járműveket, pl. Csehszlovák! ZTS DH 30 diesel-hidraulikus bányamozdonyt és akkumulátoros EL9-es mozdonyokat közlekedtetnek, azok felújítása az üzem mellett lépésről-lépésre történik. Számos jármű várja még a gondos kezeket: Ganz 9T bányamozdony, téglagyári kuli is lapul a gyűjteményben.
  • A kb. 1,5 km-es körpálya egy részén egy bányavágatban, félhomályban utazunk. Az egykori istállóban kialakított vágat belső kialakítása egy igazi bányát idézi, ahol eredeti felszerelési tárgyak teszik szinte tökéletessé az illúziót.

Ha valakinek kedve támad virtuálisan beutazni a vasútvonalat, akkor az alábbi videó segítségével megteheti, mindenesetre nagyon jó szívvel ajánlom mindenkinek, hogy látogasson el Veresegyházára és tegyen egy utazást a bányavasúton! Számunkra nagy élmény volt!

Ezúton is gratulálok a megvalósításhoz és további sok sikert kívánok!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://petegabi.blog.hu/api/trackback/id/tr517945518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása