Zirc, Lohrmann Csillagvizsgáló
2020. szeptember 20. írta: petegabi77

Zirc, Lohrmann Csillagvizsgáló

Csillagvizsgálók, planetáriumok

A Zirci Ciszterci Arborétum főbejárata előtti parkolónál óhatatlanul megakad a látogató szeme egy családi ház tetejéből kiemelkedő kerek kupolában. Igen, ez bizony egy csillagvizsgáló kupola, mégpedig Lohrmann Ervin egykori magán-csillagvizsgálója.

Nem volt ez másként most 2020 őszén (amikor a fenti képek készültek) és természetesen 20 éve sem, amikor a mi szemünknek is rögtön feltűnt, hogy itt egy eddig előttünk ismeretlen csillagvizsgálóra találtunk.

Csengetésünkre hamarosan egy kedves úriember, Lohrmann Ervin bácsi nyitott ajtót. Miután mi is bemutatkoztunk, amatőr csillagászként nagyon szívesen mesélt a csillagdáról és a hajdani aktív szakköri életről.

Az 1985-ben kialakított csillagvizsgáló előadóterme szellemesen a padlástérben van, a 32 cm-es tükörátmérőjű Newton távcsővel felszerelt csillagvizsgáló kupola közvetlen szomszédságában. A kupola és a távcső is bányamérnökhöz méltó módon alapos, precíz munka: a kupola 2000-ben is könnyen fordult, a nyitását remek kardántengelyes megoldással valósította meg, de nekem nagyon tetszett a távcső óragépének lelke is, ami nem más, mint egy Hajdú mosógép motorja :)

A ház ismereteim szerint ma is a család tulajdonában áll, de vajon megvan-e még a csillagda belső felszerelése? Lesz-e még itt valaha távcsöves bemutató?

Pete Gábor
2020. szeptember 20.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://petegabi.blog.hu/api/trackback/id/tr6316207482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása