Hűvösvölgy múzeum, Radnai József festményei
2020. június 13. írta: petegabi77

Hűvösvölgy múzeum, Radnai József festményei

Vasút a képzőművészetekben, képzőművészet a vasúton

Az 1950. augusztus 20-tól teljes mai hosszán üzemelő Úttörővasút számos művészt megihletett. Az egyes állomásokon megtalálható mozaikok mellett festményeken is visszaköszön az úttörők által működtetett vasútüzem. A 2020 nyarán már 70. éves múlttal (helyesebben nagybetűs "Múlttal") rendelkező Gyermekvasút hűvösvölgyi állomásépületében egy remek kis múzeum is helyet kapott. Itt a ma már nem sűrűn alkalmazott biztosítóberendezés és távközlési eszköz, forgalmi érdekességek és egy emléktárgyakkal teli vitrin aljába trükkösen beépített kerti vasúti terepasztal mellett néhány festményen is megakad a szemünk.

01_festmenyek.JPG02_festmenyek.JPGA fenti három festmény az Úttörővasút egy-egy jelenetét örökíti meg, egyforma stílusban. A háromból kettőn Radnai József 1958. szerepel, de a hasonlóság miatt úgy gondolom, hogy a harmadik is a festőművész kezei munkája.

Radnai József festőművész 1896. december 20-án Budapesten született. 1924 és 1961 között számos kiállítást szervezett képeiből. 1963. szeptember 6-án hunyt el, sírhantja az új köztemetőben található.

Lássuk sorban az alkotásokat!

Az első képen egy az Úttörővasút színeiben pompázó, gőzmozdony által vontatott szerelvényt látunk, szép fenyvesben egy szikla-bevágásban. A környezet szinte idilli - nem véletlen, hogy ma is szívesen utazunk az erdei, sőt mi több: hegyi pályán közlekedő vonattal. Felismeri valaki a helyszínt?

A második kép helyszíne már egyértelmű: ez bizony Hűvösvölgy állomásépületét mutatja, a peronon egy piros GANZ Bamot motorvonattal. Ismerős, de valahogy mégis más, ugye? Az eredeti motorvonatok helyett a XX. század elejéről származó motorkocsik manapság kék-fehér köntösben tűnnek fel.

Érdemes még összehasonlítani a mai állapotokkal a festmény ábrázolta épületet és környezetét is. A több mint 60 év alatt környező erdő természetesen teljesen megnőtt, bár az előtérben sövény változatlan, a rézsű pedig szép bokrok mögé rejtőzik helyenként.

A peronon a motorvonat jobbján levő korszerű műanyag ajtó felosztása teljesen megegyezik az  eredetivel, de a perontetőről sajnos hiányzik a valószínűleg neoncsöves "Hűvösvölgy" felirat. Talán véletlen, de az épületek szinte pontosan a festményen pompázó sárga színre lettek festve ismét!

A harmadik képhez nem kell sokat sétálni, ez bizony Hűvösvölgy eredeti bejárati jelzője, mögötte pedig a Nagykovácsi út feletti felüljáró.

Motorvonatunk itt már három részes, a környezetében a művész gondosan ábrázolta még az alakjelzők működtetéséhez szükséges vonóvezetéket is. A helyenként már színes lombkoronák alapján egy kora őszi erdőt örökített meg számunkra.

No de ugorjunk ismét a jelenbe! A fotón az erdő miatt a háttérben szereplő Hárs-hegyből semmi sem látszik, sőt az eredeti helyről még a jelző és a híd sem!

Ha egy kicsit közelebb sétálunk, már minden a helyére kerül - kivéve az alakjelzőt! Az ugyanis 2017-ben, a számos cég és önkéntes támogatásával megvalósult Domino70 biztosítóberendezés részeként fényjelzőre lett cserélve! Az egykori alakjelzőnek ma már csak a beton alapja látható, valamint a vonóvezetékek tartóoszlopsora.

A Gyermekvasút múzeumában találunk egy jóval fiatalabb festményt is, ez a 2009. évi moszkvai csereúton került haza ajándékként.

 

Forrásmunkák, hivatkozások, köszönetnyilvánítás

Gyermekvasút hivatalos honlapja: https://gyermekvasut.hu/

http://www.kozlekedesvilag.hu/cikk/vv/domino70-letesitese-gyermekvasut-huvosvolgy-allomasan/

Ezúton is köszönöm Schmidt L. Valentin-nek a festményen szereplő motorkocsik pontos azonosítását!

A bejegyzés trackback címe:

https://petegabi.blog.hu/api/trackback/id/tr4215807644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása