Celldömölk utascsarnok
2019. december 26. írta: petegabi77

Celldömölk utascsarnok

Vasút a képzőművészetekben, képzőművészet a vasúton

Celldömölköt a vasút már 1871. szeptember 1-én elérte: ekkor nyílt meg a Magyar Nyugati Vasút Székesfehérvár - Szombathely - Gyanafalva országhatár vasútvonal Szombathely - Kis-Czell közötti szakasza, és folytatásaként a Kis-Czell – Győr közötti szárnyvonal. Alig egy évvel később már vasúti csomópontként működött, ugyanis ekkor adták át a fővonal további, Székesfehérvárig tartó részét is. 1904-től már Celldömölk néven találjuk a menetrendben - ekkor egyesült Kis-czell a szomszédos Nemes-Dömölk településsel. A fokozódó igényeket az állomás és az állomásépület többszöri bővítésével, átalakításával követték.

Az épület legutolsó komolyabb bővítése, illetve részbeni átépítése 1959-ben volt, ekkor kerültek fel az utascsarnok két oldalfalára a ma is látható domborművek.

360_celldomolk_utascsarnok_20191203.JPG

Első blikkre bronznak gondoltam én is, de a műveket ismerők felvilágosítottak, hogy ezek bizony gipszből készültek, s a 60 évvel ezelőtt használt - valószínűleg jóval világosabb - festék gondoskodik a bronz hatásról. Nekem elsőre fel sem tűnt, hogy az alkotások nem a megszokott téglalap alakúak, hanem bizony mindkettő egy-egy rövidebb alapú, fejen álló trapéz!

Az utca felől érkezve balra nézve, a decemberben nyílt Távközléstechnika-történeti bemutatóterem felett szőlő szüretelőket ábrázoló dombormű Kocsis András Kossuth és Munkácsy díjas szobrász alkotása. A szüretelés folyamatát balról-jobbra szépen követhetjük a szőlőtőkéről való leszedésétől egészen a dézsában való megtöréséig. A jobb alul található szignó mellett az 1959-es évszám szerepel.

Vele szemben a pénztárak irányában az "Almaszedők" című domborművet Szabó Iván a szignónál található dátum szerint már három évvel korábban, 1956-ban elkészítette. Nagyon tetszik, hogy a szignó dátuma az alkotás részét képezi: a kép szélén látható fa kérgébe karcolt szívecske alá van bekarcolva - így szerves részét képezi az alkotásnak. Elsőre nem tűnt fel, de a fákon már egyetlen almát sem találunk - a művész vajon elfelejtette megalkotni a gyümölcsöket vagy csupán csak arra utalhat, hogy már végeztek?

Számos vasútállomáson, így Celldömölkön is érdemes a lábunk elé is nézni: itt is a jura korból származó mészkő burkolatot találunk, helyenként felismerhetőek a megkövesedett szép ammoniteszek (fotó: Koppány Tamás).

Forrásmunkák, hivatkozások

https://www.kozterkep.hu/19618/szolo-szuretelok

http://cellbibl-digit.cellkabel.hu/majdan_janos-vasutallomas.pdf

Fotók: Koppány Tamás és Pete Gábor

 

A bejegyzés trackback címe:

https://petegabi.blog.hu/api/trackback/id/tr9515341624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása