Debrecen Nagyállomás
2019. október 11. írta: petegabi77

Debrecen Nagyállomás

Vasút a képzőművészetekben, képzőművészet a vasúton

Sajnos a debreceni vasútállomás sem úszta meg a világháborús pusztításokat, az eredeti indóház helyén 1894-ben átadott gyönyörű Pfaff Ferenc féle impozáns állomásépület is több bombatalálatot kapott. A félig rombadőlt épületet sajnos nem újították fel, csak a minimálisan szükséges szintre állították helyre. Nagyon lepusztult állapotában még 15 évig szolgálta a Debrecenbe érkező utazóközönséget.

1940_107454_debrecen_vasutallomas_kokany_jeno_fotoja.jpg

(forrás: fortepan.hu 107454; fotó: Kókány Jenő, 1940)

A mai, 1961-ben átadott épületet Kelemen László tervei alapján emelték - gyakorlatilag közvetlenül a régi épület elé. Győr és Székesfehérvár mai állomásépületének 10 évvel korábbi szocreál stílusát viszont itt már felváltotta a 60-as évek modern építészete.

1961_91703_debrecen_nagyallomas_epitese_uvaterv.jpg

(forrás: fortepan.hu 91703; fotó: UVATERV, 1961)

Az épületbe a város felől érkezve a pénztárcsarnokból balra nyílik az u.n. központi várócsarnok, amelynek két falán Domanovszky Endre Kossuth-díjas festőművész jellegzetes "DE" szignójával is jelölt 6,8 x 12,6 méter méretű monumentális sgrafittóit találjuk, amelyek a debreceni élet mindennapjait ábrázolják.

360_debrecen_utascsarnok_kicsi.jpg

A csarnok szemközti, keleti falán a mű címe: "Debreceni vásár", a piaci mérleget tartó kofa, a fonott kosarat vagy zsákot cipelő vásárlók és a kézben tartott kakas viszont egy mai piacon már igazi kuriózumot jelentenének.

debrecen_csarnok_festmenyek_debreceni_vasar.jpg

Ha megfordulunk, a pénztárcsarnok felé vezető átjáró felett a nyugati falfelületen a Lovasjelenet című sgrafittót találjuk, amin egy igazi hungarikumot, az ötösfogatot ábrázolt a művész.

debrecen_csarnok_festmenyek_lovasjelenet.jpg

Érdemes viszont benéznünk a vágányok felé nyíló kis kultúrváróterembe is, itt ugyanis Percz János Munkácsy díjas művész "Világtérkép" c. kovácsoltvas kompozíciója, u.n. fali applikációja fogad bennünket.

20190411_41.JPG

A váróteremben nekem nagyon tetszett, hogy a megújított vizuális utastájékoztatás korszerű TFT LCD monitora mellett a régi hagyományos - természetesen tökéletesen működő - óragyári mellékórát is szerencsére megtartották.

dsc_8295.JPG

Ugyan nem képzőművészet, de még egy érdekességre szeretném felhívni a figyelmet, mégpedig a padlóburkolatra! A számos hazai középülethez felhasznált, Gerecsében bányászott vörös mészkő itt is őrzi a jura korban, 200-145 millió éve élt ammoniteszek megkövesedett maradványait. Ha másért nem is, ezért érdemes a lábunk elé is nézni :)

ammonitesz_koppany_tamas_2014.jpg

fotó: Koppány Tamás, 2014.

Ugyanez az ammonitesz kivehető a panorámaképemen is.

Hivatkozások, forrásmunkák

https://multidezoepiteszet.blog.hu/2018/05/02/debrecen_dicsosege_es_szegyene_a_regi_indohaz

https://hu.wikipedia.org/wiki/Domanovszky_Endre_(fest%C5%91)

https://artportal.hu/lexikon-muvesz/percz-janos-952/

https://hu.wikipedia.org/wiki/Ammoniteszek

A bejegyzés trackback címe:

https://petegabi.blog.hu/api/trackback/id/tr4315185364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása