II. Pályavasúti Szakmai Nap - Távközlés
2019. szeptember 14. írta: petegabi77

II. Pályavasúti Szakmai Nap - Távközlés

Vasúti rendezvények, beszámolók

II. Pályavasúti Szakmai Nap és VI. Aranycsákány Krampácsverseny a Füstiben

2015. június 6-án már másodszor került megrendezésre a Vasúttörténeti Parkban a Pályavasúti Szakmai Nap, amelyen a hagyományos krampácsverseny mellett szakmai előadásokon ezúttal a vasúti távközlés fejlődését ismerhettük meg a kezdetektől napjainkig. A szakterület az elmúlt évtizedekben is hatalmas fejlődésen ment keresztül. A szakmai nap kiemelt programjai ezt a fejlődést is hivatottak bemutatni. A helyszíni kiállítások, az ott elhangzó ismeretterjesztő előadások, szakmai bemutatók a vasúti távbeszélő berendezések és rendszerek fejlődését, a vasúti rádiózást az analóg rendszerektől a GSM-R technológiáig egyaránt felölelik. Bemutatásra kerül továbbá az is, hogy miként fejlődött a vasúti környezetben a hagyományos távíró az internetes technológiáig, a hangos és vizuális utastájékoztatás, továbbá az ezek működtetéséhez elengedhetetlen fém- és fényvezetőjű kábelhálózat – azaz a távközlési alaphálózat.

A Vasúttörténeti Park körfűtőházában, az Orient csarnokban a park vezetője Márkus Imre úr köszöntötte a megjelenteket, majd Vólentné Sárvári Piroska főigazgató asszony nyitotta meg a rendezvényt. Méltató szavaiban megerősítette, hogy a vonatok közlekedtetéséhez szükséges infrastruktúra elemei között a vasúti távközlés az egyik olyan szakterület, amely a hőskor műszaki, technológiai vívmányaitól felfejlődve a mai GSM-R rendszerig szinte mindent átölel. Pete Gábor távközlési osztályvezető részletes programismertetője után kezdődtek az Orient csarnokban az előadások és a szakmai bemutatók.

Elsőként a vasúti rádiózást ismerhettük meg, ahol a hőskortól napjainkig alkalmazott analóg rádiós technikákról és berendezésekről Kókai Péter fejlesztőmérnök adott alapos tájékoztatást, mintegy felvezetve az előadás másik felét, ahol Tiszavölgyi Zsolt fejlesztőmérnök ismertette a hazánkban már kiépítés alatt álló GSM-R rendszert, bemutatva többek között az általa tervezett grafikával kialakított MÁV SIM kártya egy eredeti példányát a közönségnek. Az előadáshoz kapcsolódóan előadóink mellett Bartha Tibor, Kámán László, Kis Barnabás, Leimeter János és Valus Szilárd kollégáink, mint a nézőtér mögött elhelyezett tárlat szakmai gazdái bemutatták a MÁV-nál alkalmazott rádióberendezések szinte teljes típusválasztékát. Itt a kiállított kézirádiók mellett beüzemelt mozdonyrádiókkal és a rádiós szakterület előszeretettel használt mérőműszereivel is megismerkedhettünk, de sokan nem is gondolhatták, hogy a rendezvényünk professzionális hangosítási feladatait is magunknak végeztük!

A délelőtti előadásokkal párhuzamosan a körfűtőház előtti fordítókorongra vezetett vágányokon zajlott a krampácsverseny. Itt a csapatoknak a kijelölt szakaszokon kellett időre egy talpfacserét végrehajtaniuk.  A leggyorsabb a GYSEV Kanárik csapata lett, akik természetesen az idő mellett a minőségre is odafigyelve nyerték meg a versenyt.

A krampácsverseny után a délutáni program egy rendhagyó előadással folytatódott. Balázs Ferenc és Kővári István távközlési szakértők egy párbeszédbe, baráti beszélgetésbe szőtték bele „A távírótól az IP technológiáig” című előadásuk fonalát, amely szórakoztató módon adott át alapos ismereteket a közönség számára.

A délutáni program második előadásában Harsányi Gábor területi távközlési szakértő a kezdetektől 1935-ig és Klagyivik László nyugalmazott szakértő kollégánk pedig 1935-től a ma alkalmazott készülékekig mutatták be a telefónia fejlődését. Mindkét előadónk elhozta féltett kincseinek egy részét. Harsányi Gábor többségében működőképes, évszázados múltú, ritkán fellelhető távíró és telefonkészülékeit 4 vitrinben mutatta be, Klagyivik László telefongyűjteményét viszont egy beüzemelt telefonközpont segítségével Csüllög Gábor, Smejkál Tamás és Szelidi Jenő felügyeletével a helyszínen ki is próbálhattuk. Az érintőképernyős „okostelefonokon” felnövő ifjabb generáció részére szórakoztató újdonságot jelentett a ma már lassan elfeledett impulzusos üzemű „tárcsázós” telefonok használata.

A szakmai nap utolsó vetítéses előadásában – a hajtányversennyel párhuzamos programként – Pete Gábor távközlési osztályvezető mutatta be a vasúti vizuális utastájékoztatás fejlődésének lépéseit a kihelyezett tábláktól, a pergőlapos, majd flip-dot mátrixos Visinform univerzális kijelző megoldásokon át a folyadékkristályos (LCD), majd a TFT LCD kijelzők alkalmazásáig, egészen a közeljövőben megvalósítandó tervezett intermodális rendszerekig, ahol a vasút mellett a távolsági busz és a hajóközlekedés is megjelenik. Bemutatásra kerültek a hangos utastájékoztatás terén a legutóbbi projektekben már alkalmazott intelligens hangrendszerek és az irányított hangsugárzók is, amelyekkel az információ átadását a környezet zavartatásának minimalizálásával tudjuk megvalósítani. Az előadást követően a jelenleg alkalmazott technológiák közül ki is lehetett próbálni a kiállított pergőlapos vágányvégi táblát, illetve megtekinteni az IT.DOT Kft. közreműködésével működtetett infooszlopot.

A szakmai nap távközlési programjai között bepillantást nyerhettünk a rendkívül heterogén távközlési alaphálózatba. A hagyományos légvezeték oszlopsoros technológiát a távközlős kollégák közreműködésével a Park területén három oszlopból felépített légvezeték oszlopsor illusztrálja legjobban. Az oszlopsor építési munkáiért köszönet illeti a Távközlési Főnökség Szeged részéről Forrai Imre, Mosolygó Viktor és Fejes Nagy Dániel; a kecskeméti távközlési szakaszról Botos György, Szedlák Ferenc, Ferenczi Zsolt, Révész Zsolt és Csitári István nyugalmazott távközlő mester urakat; a szentesi távközlési szakaszról Lantos László, Veres Lakos Antal, Bugya László, Murvai Gábor és Makra Endre; a Távközlési Főnökség Budapest részéről Tátos Attila és Sas Tibor, a balassagyarmati távközlési szakaszról Hugyecz Pál, Kovács Péter, Teknős András és Holics András kollégáinkat.

A Távközlési Alosztály Budapest részéről Vágner Lajos és Fodor Tamás tartott rézkábeles bemutatót élő kábelkötéssel a csarnok melletti területen, Tolnai István, Kassai Ákos és Lázár Attila vezetésével pedig bemutatásra kerültek a jelenlegi fényvezetőszálas kábeleink és kötőelemei. A vendégek részére kipróbálható volt optikai szálhegesztés is.

Az egész napos bemutatónak része volt Sáfár József – közel hetven éves ipartörténeti kutató és magángyűjtő – által bemutatott „Tárgyak és emlékek a magyarországi vezetékes távközlés történetéből” című kamara kiállítás, amely főleg a XIX. század végétől a XX. századi közepéig a vasúti pályák mellett létesített, ma már mind kevésbé ismert, légvezetékes távíró és telefonvonalakkal kapcsolatosan tájékoztatott. A kiállított anyag három mobil tárolóban mutatta be a szakmai múltat. Egy üvegezett vitrinben kisméretű hálózatszerelő és hálózatépítő tárgyakon keresztül láthattuk a szerszámok eszközök mellett a régi korokban rendszeresített hálózati anyagokat, és a hálózatszerelők által megvalósított különleges, ma már részben egyedi légvezetékes vezetékkötéseket is. Itt került bemutatásra a magyarországi első távkábel a Budapest-bécsi távkábel mintadarabja is, melyet a posta létesített. Az egyik fedetlen tárolóban voltak láthatók a vasútnál gyakorta alkalmazott „laposvastartók” és azokon elhelyezett porcelánszigetelők, melyek a vezetékeket, a vas vagy bronz drótokat tartották. A kiállításon ezek nagy számban voltak láthatók és a látogatók által megfoghatók, tapinthatók. A másik fedetlen tárolóban, a „füstösmozdonyos” festmény alatt kiállított ritka papírrégiségekbe, speciális jegyzőkönyvekbe a látogatók bele is tudtak nézni. A tárolók mellett több korabeli, eredeti távíró és telefonpózna hirdette a szakmát. A kiállított oszlopok között a legrégebbi 1911-es évszámjellel volt ellátva. Ezek a tárgyak (és még sok más) a ma már állandó távírótörténeti tárlatként látogathatók a Podmaniczky Rendezvénykastélyban berendezett Távírómúzeumban.

A kiállítók sorát Nehéz György zárta, aki a Vándor Vasúttörténeti kiállítás távközléssel kapcsolatos tárgyi emlékeit, különböző telefonokat hozott magával.

28_lb_telefonok_a_vandor_vasuttorteneti_kiallitas_gyujtemenyebol_koppany_tamas_felvetele.jpg

A szakmai nap zárásaként került sor a Krampácsverseny eredményhirdetésére, illetve a programok értékelésére. Márkus Imre megköszönte az előadóknak a színvonalas előadásokat, s meglátása szerint világossá tettük, hogy a MÁV Zrt. távközlése honnan, hová és milyen úton tart, és hol vagyunk most! Pete Gábor úr röviden összefoglalta azokat a távközlési fejlesztéseket, amelyeket a Vasúttörténeti Parkban terveznek megvalósítani a park nyitásának szeptember 12-én esedékes 15 éves évfordulójára. Vólentné Sárvári Piroska főigazgató asszony a szakmai napot sikeresnek értékelte, s külön megköszönte a kiállítóknak a gyűjteményeik bemutatását, az előadóknak a nagyon színvonalas előadásokat.

Horváth Lajos úr, a Magyar Vasúttörténeti Park alapítvány kuratóriumának elnöke is nagyra értékelte a rendezvényt. A park által végzett gyűjtőmunka és hagyomány ápolás méltó elemeként méltatta a résztvevők szombati munkáját, amihez továbbra is kéri a vasutas kollégák elengedhetetlen segítségét.

A nap főhősei a krampácsverseny résztvevői voltak, akik a nagy hőség ellenére is sikerrel vették az akadályokat. A krampácsversenyen ezúttal – hosszas, éveken keresztül már dobogós helyezései megkoronázásaként – a GYSEV csapata, a Kanárik hódította el az első helyezettet megillető aranycsákányt.

Minden év júniusának első szombatján a Pályavasúti Szakmai Napon szeretettel várja a Vasúttörténeti Park az érdeklődőket, ahol 2016-ban az erősáramú szakterület mutatkozik be.

A kapcsolódó videók megtekinthetők a YouTube Petegabi csatornán:

https://www.youtube.com/playlist?list=PLlEPuDROx7x2WpcCfOLKGPIlITaGY06OZ

A bejegyzés trackback címe:

https://petegabi.blog.hu/api/trackback/id/tr3415004942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása