Nagykanizsa vasútállomás - kultúrváróterem
2019. augusztus 11. írta: petegabi77

Nagykanizsa vasútállomás - kultúrváróterem

Vasúttörténeti gyűjtemények, kiállítóhelyek, emlékhelyek

Nagykanizsa vasútállomásán találkoztam eddig először azzal a fogalommal, hogy "kultúrváróterem". A helyiségben több érdekességen is megakad az ember tekintete: a pontos időt mutató mellékóra alatt mozaik a falon, előtte a Déli Vasút Buda - Kanizsa vasútvonal megnyitásának 140 éves jubileuma előtt tisztelegve egy állandó kiállításként ízlésesen berendezett vitrinek, jobbra tablók.
20181207_nagykanizsa_panorama.jpgNo de álljunk csak meg egy kicsit és nézzünk szét alaposabban!

A falon található mozaik egy 100 éves jubileumot hirdet a magyar és az osztrák lobogóval közrefogva. De vajon mi történhetett 1879-ben, hiszen a Déli Vasút első vasútvonalával már 1861. április 1-én elérte a várost? Az egyik vélhetően a Sopron - Szombathely - Nagykanizsa - Sopron vonal bővítésének centenáriuma lehet, ugyanis az 1879. október 28-án ünnepélyesen megnyitott Sopron - Ebenfurth vonal átadásával a sínpár ekkortól ért el egészen Ebenfurthig, így Nagykanizsa a Sopron - Bécsújhely vasútvonal (megnyílt: 1849. augusztus 20-án) mellett ebből az irányból is bekapcsolódott a bécsi vasúti közlekedésbe. A másik jelentős dátum pedig pont 1979 lehet, ugyanis az 1979-es menetrendváltáskor került sor a menetrend szerinti személyvonatok gőzüzemű vontatásról dízelvontatásra való átállására.

nagykanizsa_kulturvaroterem_01.JPG

Érdemes megnézni közelebbről a piros dízelmozdony orrát: ott bizony a GYSEV felirat díszeleg! Nem véletlenül, hiszen 1979-ben a Sopron - Ebenfurth szakasz a GYSEV-hez tartozott.20181207_nagykanizsa_28.JPG

Az öt vitrinben eredeti iratokat, Nagykanizsa helyszínrajzát, az épület tervrajzait, fotókat és néhány eredeti tárgyat (sapka, lámpa) is megtekinthetjük.

Ugyancsak érdemes megállni a tablók mellett is, ahol az eredeti fa csarnok fotóját, illetve néhány korabeli dokumentum, tervrajz mellett csoportképeket láthatunk.

Szintén itt található a város címere is.

nagykanizsa_kulturvaroterem_03.JPG

 A magam részéről ezúton is gratulálok a vasútállomás dolgozóinak, hogy ilyen szépen berendezték a kiállítást!

 

Forrásmunkák, hivatkozások:

  • GYSEV Magazin 2013. nyár

https://www2.gysev.hu/sites/gysev/files/atoms/files/gysev_magazin_2013_3_online_kicsi.pdf

  • Kubinszky Mihály: Volt egyszer egy Déli Vasút

http://www.magyarszemle.hu/cikk/20060815_volt_egyszer_egy_deli_vasut

  • Tóth Sándor : Magánvasutak Magyarországon - A Győr—Sopron—Ebenfurti Vasút rövid története

http://acta.bibl.u-szeged.hu/4489/1/belvedere_1996_003_004_023-045.pdf

 

A bejegyzés trackback címe:

https://petegabi.blog.hu/api/trackback/id/tr8714968722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása