Petrovics László: Szegedi árvíz 1879
2019. július 17. írta: petegabi77

Petrovics László: Szegedi árvíz 1879

Vasút a képzőművészetekben, képzőművészet a vasúton

A szegedi Móra Ferenc Múzeumban találkozhatunk Petrovics László Jenő a "Szegedi Árvíz 1879" című képpárjával (egy négy részből álló sorozat két tagjával), amelyek az árvíz pusztításának valósághű bemutatása mellett bizony a vasútüzem korabeli részleteibe is precíz betekintést engednek. A Bécsben élő művész az árvíz hírére Szegedre utazott és négy vázlatot készített a szinte megsemmisült város jellemző pontjairól, amelyek alapján a festményeket később Bécsben dolgozta ki részletesen.

petronits_laszlo_szegedi_arviz_1879_01.jpgA fenti kép alcíme: Menekülők az államvasút pályaudvarában (1879), más forrás szerint A király Rókuson. A festményt I. Ferenc József magyar király és osztrák császár vásárolta meg a Bécsben élő művésztől, majd 1881-ben a városnak adományozta.

A háttérben balra egy gőzmozdony füstölög, az előtérben pedig egy lámpás virít a vízdarun - de a víztorony faborítású vízháza is könnyen azonosítható. Jobbra az őrházon harangjelző, de vajon a mellette levő létrás jelzőszerkezet miféle?

Lássuk kicsit közelebbről is az alábbi kivágott részleteken:

 A második képen - melynek alcíme Alsóváros a vasúttöltésről tekintve (1880) - az árvíz által elmosott épületek és romok között felismerhetők a korszak jellegzetes távközlési hálózatának, a légvezetéki oszlopsornak a roncsai is.

petronits_laszlo_szegedi_arviz_1879_02.jpg

Lássuk közelebbről:

petrovics_laszlo_szegedi_arviz_1879_02_reszlet.jpg

Források, hivatkozások, további információk:

http://moramuzeum.hu/petrovics-laszlo-a-szegedi-arviz/

https://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/tudomany_es_ismeretterjesztes/Szegedi_nagyarviz/pages/003_az_arviz.htm

 

A bejegyzés trackback címe:

https://petegabi.blog.hu/api/trackback/id/tr2814968198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása