Logo Pic
pörgeszurkol 2024. október 06.

Bányásznap októberben

Természetesen tudom, hogy a bányásznapot szeptember első vasárnapján tartják, ám nálam ez most csúszott egy hónapot: október első vasárnapjának délutánján két bányászcsapat otthonába is kilátogattam.

Nyilván nem lesz meglepő, hogy a két meccs egyike a Dorog–III. kerületi TVE volt, egy igazi rangadó az NB III-ban. Már-már szokás szerint szutyok idő fogadott minket: hol esett, hol csak szitált az eső, és volt vagy 12 fok. Az élményt fokozta, hogy a vendégben nincs semmi fedett rész, kivéve a WC előterét - mondjuk a vizesblokk legalább korrekt, mellette a büfénél sem volt sor - a kínálatával viszont nagyon elégedetlen vagyok. Bár az itallapon az ihatóság határát súroló Heineken, és a kifejezetten élvezhető Krušovice is szerepelt, egyiket sem lehetett kapni, Soproni és Steffl bezzeg volt. Utóbbiból vettem egy dobozzal 800 forintért a kezdés után pár perccel, és azzal el is voltam végig, a 80. perc körül fogyott el, annyira rossz volt, nagyon nem akart csúszni - de legalább nem melegedett fel.

20241006_135823.jpg

Szeretem a dorogi pálya látképét.

Ezeket leszámítva amúgy jó buli volt a dorogi túra, ezúttal zömében autókkal mentünk, összejött vagy 50-60 ember a vendégben, szerintem ez NB III-ban több mint szép utazó létszám. A szurkolás is jól szólt, senki kedvét nem szegte az időjárás, és az sem, hogy 40 perc után már 2–0-ra ment a Dorog: az első találat előtt Hajagos óriásit védett, de persze a kipattanó is hazai játékos elé került, a második gól kicsit kapushiba volt sajnos. Érezhette a Dorog, hogy nem igazságos ez az állás, egy rövid hazaadás képében kapott egy ajándék labdát Barczi, aki az ilyen lehetőségekkel élni szokott: 2–1-gyel mentünk szünetre.

A második játékrész szórakoztatóbb volt, jobban játszott a Kerület. A vizes pályán persze sok volt a hiba, az elakadó labda és a sérülésveszély is megnőtt (még az első félidőben hazai oldalon egy csúnya sérülés is történt) - nem segítette a jó focit az időjárás és a pálya állapota sem. Ezek ellenére sorra alakította ki a helyzeteket a Kerület, de az egyenlítéshez kellett a hazai kapus, aki az egyik akció végén, a kapuból nagyjából 10 méterre kimozdulva a szélről érkező labdát egyszerűen nem tudta megfogni. A baki pont elég volt ahhoz, hogy Szabó lecsapjon a labdára és az üres kapuba gurítson. Ez a 83. percben történt, a lefújásig egy dorogi kontrát leszámítva a Kerület veszélyeztetett, de nem volt reális sansz a győztes gólra - azt hiszem, igazságosabb is az iksz, persze ez egy pillanatig sem érdekelt volna, ha valahogy behúzzuk a meccset.

20241006_140902.jpg

Négyen nem értük be ennyi focival, gyorsan indultunk tovább Sárisápra megyeegyre - a pacsizás azért belefért a lefújás után. Érdekes egyébként, hogy az NB III-ban 13-kor kezdődtek a meccsek, a megye I-ben viszont 15-kor, de ez az anomália most jól jött: több kiválónak ígérkező megyei meccset rendeztek Dorog környékén. A fellelhető képek és infók alapján Sárisáp tűnt a legjobbnak hopperkedni. Nem csalódtunk!

A 8. percre sikerült megérkezni a Sárisápi Bányász sporttelepére, ekkor egyenlített a Vértessomló, pont a kapu mögül csodálhattam meg, ahogy a sárisápiak kapusának kezei között megy be a labda - hallottam is a pálya felől egy "mondtam, hogy lőni kell neki!" megállapítást. Azt, hogy ezzel 1–1-re módosult az állás, a helyi műsorközlőtől tudtuk meg, aki bizony profibban végezte a dolgát, mint a dorogi kollégája - vagy csak a kihangosítás volt rosszabb Dorogon, nem tudom.

20241006_150958.jpg

Talán a legkevésbé érdekes perspektíva a pályáról, de innen láttam a gólt az ide közelebb eső kapuba - VIP!

A Dolina becenévvel illetett grund maga a tökély! Nem is táboroztunk le egyetlen helyen, szépen, komótosan körbejártuk a pályát, a végén a lelátón üldögéltünk. A panorámára sem lehetett panaszunk, de egyébként egész magas színvonalú meccset hozott össze a két csapat - mármint a negyedosztályhoz mérten. Apró lábjegyzet, hogy a szombati ferihegyi Ikarus-találkozó után megvolt az 51. budapesti pályám is, az egykori MALÉV-pályán, a Vilmos Endre Sportcentrumban néztem meg a Flotta–Issimo meccset: 0-1 lett, de a színvonal és az élvezeti érték meg sem közelítette a sárisápit.

20241006_151317.jpg

Itt már alakul a látkép. A szemközti lelátót nemrégiben újították fel.

Ejtsünk pár szót a klubokról is, érdemes, mert megyei szinten komoly történelme van mindkettőnek. A Vértessomló most éli fénykorát: 1961 óta összesen négy szezonban (mind a 70-es évekre datálódik) nem indult csak el valamilyen szinten a falu csapata, mely országos bajnokságban soha nem járt. A megyei I. osztály 2006-ban jött össze először, akkor csak egy szezonra, 2015 óta viszont folyamatosan itt szerepel a klub.

A Sárisápi Bányász múltja fényesebb, többször járt az NB III-ban is a klub, és ami talán még figyelemreméltóbb, hogy 1941 óta minden szezonban elindult valahol. A Bányász nevet 1951 óta viseli a csapat, ami 17 szezont töltött el a harmadosztályban, legutoljára 2010/2011-ben. A csúcs az 1960-ban elért ötödik hely, azóta amikor NB III-ban járt a Sárisáp, nem fért be az első tízbe.

2011-ben egyből három osztályt zuhant vissza a csapat, félig-meddig megszűnt: a 14. helyen végzett akkor a Sárisáp, éppen a Dorogot megelőzve, mely így maradt csak bent egyáltalán a harmadosztályban. Ezekben az időkben amúgy Sárisáp-Sikér néven szerepelt a csapat, majd a visszasorolást követően a megye III-ban indult el, amit egyből megnyert. Két szezont eltöltött a megye II-ben is az immár Sárisápi Bányász II néven futó csapat, ami nevét visszakapva 2014 óta megszakítás nélkül megye I-es, a korona alatt ezüstérmet is nyert. A névváltások oka, hogy az NB III-as kiesés után az első csapat indulási jogát az éppen újraszerveződő Tatabánya vette meg, a Sárisáp beolvadt a TASK-ba, a TASK-Sárisáp indult el a megyei I-ben, míg a második csapat vitte tovább a nevet és a helyi focit. 2014-ben ez az összeolvadt klub bedőlt (papíron megmaradt, de nem indított felnőtt csapatot a következő szezontól), és ismét Sárisápi Bányász lett a neve az addigi második csapatnak, immár a megyei I-ben. Nézzétek el nekem, hogy a Tatabányával való kavarást nem tudom pontosabban kibogozni: az biztos, hogy akkor éppen haldoklott a tatabányai foci, de még volt NB III-as csapat, amikor ez az egyesülés történt, viszont a megyei újrakezdéshez vélhetően a későbbi beolvadás is kellett, de az már nem érintette a Sárisápi Bányászt.

20241006_151801.jpg

Visszatérve a jelenbe, büfé sajnos nincs a sárisápi pályán, de talán ez az egyetlen negatívum, amit el lehet mondani róla - sört meg vittünk be, még a legutóbbi brnói túrámról maradt két Proudom, amiket most tökéletesen használhattam fel.

Szóval 1–1-nél kapcsolódtunk be az események folyásába, a somlói egyenlítő gólt csak ketten láttuk a négyből. A többieknek sem kellett sokáig bírni Sárisápon látott gól nélkül: egy egészen szép háromszögelés végén a helyi legenda Jurásek két védőt kicselezve lőtt a kapuba tizenpár méterről, ezzel lett 2–1 az állás a 21. percben. Természetesen fogalmam sincs a helyi viszonyokról, de a 2002-es Juráseket szerintem lehet helyi legendának nevezni, ugyanis kizárólag a Sárisápi Bányász játékosa volt eddig. Az MLSZ Adatbank szerint a különböző utánpótlás bajnokságokkal és futsallal együtt ez már a 395. meccse volt a csapat színeiben, felnőtt szinten pedig, ha jól számoltam, a 170. meccsén lépett pályára 22 évesen. Összetenném a két kezem örömömben (jó, ennél elsőre erősebb kép jutott eszembe), ha lenne ilyen helyi játékosunk Óbudán. 

20241006_152339.jpg

Az élet császára!

A játék képére innentől a küzdelmes jelző illik a legjobban, az iramra nem volt panaszunk, de valószínűleg nem élveztük volna ennyire a meccset egy kevésbé látványos környezetben. A második félidő közepe felé értünk át a lelátóra, elég jókor ahhoz, hogy egy kiváló összeszólalkozást nézzünk páholyból: pont alattunk volt a vendégek kispadja, az edző pedig valami ítéleten összeveszett a játékvezetővel és az igen erélyes partjelzővel is. Egy idő után már egyik-másik játékos is kiszólt a mesternek, hogy nyugodjon le. Talán a harmadik hazai gólnak is köszönhető, hogy ez megtörtént, már nem volt miért veszekedni a 70. perc után, eldőlt a meccs.

20241006_154837.jpg

A centerpálya felett van egy edzőpálya, arra merőlegesen - a kapu teteje már elég mohás.

20241006_154928.jpg

Így néz ki a centerpálya az edzőpályáról nézve.

Ha már a kiszóló játékosokat említettem, annyit azért megjegyeznék, hogy rengeteg remek káromkodás és beszólás hallatszott fel a pályáról végig, adott volt a klasszikus megyei hangulat, a közönség volt kicsit nyugodtabb talán, de néha onnan is érkeztek megfejtések és fenyegetések.

20241006_160045.jpg

Festői.

Az utolsó pillanatokban is kihagyott egy ordító ziccert a Vértessomló, a játék képe ikszes, de legalábbis szorosabb hazai győzelemre hajló volt, mint a 3–1, de maradt ez az eredmény a végére. Ezzel a Sárisáp 5., mindössze három pontra lemaradva a címvédő Tatai AC mögött - Tatán amúgy 3–2-re kikapott a Bányász, ez eddig az egyetlen veresége, a listavezető veretlen.  A Vértessomló 7., így már négy ponttal a Sárisáp mögött, de megnyugtatóan messze a mezőny hátsó felétől. 

20241006_161000.jpg

20241006_163345.jpg

Csak ajánlani tudom ezt a pályát, remek kirándulásokkal is összeköthető a Dorogi-medence vagy a Gerecse felé. Sok pályára elsüthető, hogy benne van az ország legszebb fekvésű grundjai között, de ha lenne ilyen válogatás (kellene!), abban szerintem felkerülne az élmezőnybe a sárisápi Dolina.

Vissza a címlapra
Pörge grundol
Meccsbeszámolók a legalsóbb osztályoktól a NB-s szintig, beleértve a kupákat és a női focit is, minél több pályáról, de felülreprezentálva a III. kerületi TVE-t. Néha véleménycikkek. Nem szurkolói blog, de nem is semleges oldal.
Legjobban pörgő posztok
Az RB Leipzig elleni mérkőzés
Apuleius • 5 nap
A Cagliari elleni mérkőzés
Apuleius • 1 nap
Danilo: „A Juve az otthonom kiterjesztése lett”
venember83 • 8 nap
Fagioli: „Talán ez volt a legjobb meccsem a Juventusnál”
venember83 • 4 nap
„Egy frissítés kéne az újrakezdéshez” – Itt a letiltott_ legelső dala, az Amit a szél susog
srecorder • 8 nap
Cikkek a címlapról
AMERIKAI GYILKOSSÁGOK
„Egymillió gyilkosság országa”. Így nevezte az Egyesült Államokat Sheldon Renan amerikai forgatókönyvíró és rendező, miután összeállította az Amerikai gyilkosságok (1981) című dokumentumfilmjét. Renan és alkotótársai Amerika drámai hanyatlásának kezdetét Kennedy elnök 1963-as meggyilkolásához kötik.…
AKKOR KELSZ AMIKOR A NAP - UTINAPLÓ AZ ÉLETHEZ III.
Dunakanyar kör - 3. Nap Képzeld el, hogy egy pici sátorban alszol. Most ez a házad. Reggel, amikor felébredsz, minden békés. Csak Te vagy és a part, és az ébredező természet. Új világba csöppensz. Mert minden nap lehet egy új élet és egy új világ! Az utolsó nap is tartogatott kihívást, de már az…
>